Este sanatos uleiul alimentar?

Uleiul este indispensabil funcţionării organismului datorită substanţelor nutritive pe care le conţine.
Uleiul alimentar reprezintă materii grase provenite din surse vegetale, utilizate în bucătărie pentru a găti sau pentru a asezona unele mâncăruri. Ele sunt compuse din 99% lipide (sau acizi graşi).

Vitamine şi antioxidanţi
În mod normal, uleiurile ar trebui să constituie 30% din aporturile energetice zilnice. De fapt, ele conţin toţi acizii graşi (saturaţi, mononesaturaţi şi polisaturaţi) în proporţii diferite, în funcţie de fiecare tip de ulei.
Odată absorbiţi, aceşti acizi graşi esenţiali asigură membranelor celulelor nutrienţii necesari pentru funcţionarea eficientă a creierului. Alţii sunt necesari formării moleculelor pentru activităţile de tip hormonal sau asigură funcţii precum coagularea sângelui. Deşi uleiurile sunt compuse 99% din materii grase, au şi vitamine importante pentru sănătatea organismului, precum vitaminele E şi D, dar şi polifenoli (antioxidanţi foarte puternici).
Cât ulei poţi să consumi

Se tot vorbeşte despre eliminarea grăsimilor din alimentaţie, dar specialiştii spun că nu trebuie să elimini uleiul de teamă că este un produs foarte gras. Trebuie însă să ai grijă să consumi o cantitate limitată. Cantitatea necesară care poate acoperi nevoile zilnice este de 2 linguri de ulei.
E bine să variezi uleiurile, pentru a profita din plin de beneficiile lor nutriţionale şi de gustul acestora.

Uleiuri pentru gătit  – deoarece conţin mai puţin acizi graşi polisaturaţi, uleiurile de măsline şi de arahide sunt foarte stabile în ceea ce priveşte prepararea termică (până la 200 °C). Alte uleiuri, cum sunt cele de porumb, struguri şi floarea-soarelui, sunt mai sensibile şi nu trebuie preparate la mai mult de 180°C.

Uleiuri pentru salate – mult mai bogate în acizi graşi polinesaturaţi, uleiurile de nuci, soia şi rapiţă rezistă foarte greu la prepararea termică (degajă un miros neplăcut) şi trebuie folosite doar pentru salate. De asemenea, uleiurile de porumb, măsline, struguri şi floarea-soarelui pot fi utilizate fără probleme pentru a asezona anumite mâncăruri.

Mituri false despre uleiuri

Uleiul este mai puţin caloric decât untul!
FALS. Uleiul conţine 100% materii grase şi 900 kcal/100g faţă de 81% materii grase şi 740 kcal/100g pentru unt.

Uleiul de măsline este mai puţin gras decât alte uleiuri!
FALS. Toate uleiurile conţin 100% materii grase.
Uleiul de măsline este uleiul ideal!
FALS. Nu există un ulei ideal. Uleiul de măsline are mai multe calităţi nutritive, deoarece este bogat în acid oleic, însă conţine foarte puţini acizi graşi alfa-linolenic, o substanţă nutritivă esenţială pentru organism. Pentru a echilibra balanţa nutriţională, trebuie asociat cu alte tipuri de ulei – de rapiţă, de soia, de germeni de grâu sau de nuci.

Dacă ai colesterolul ridicat, reduci toate materiile grase!
FALS. Soluţia cea mai bună este să alegi eficient grăsimile. Consumă cu moderaţie alimentele bogate în grăsimi animale (unt, smântână) şi optează pentru variante mai uşoare. Privilegiază uleiurile vegetale pentru a beneficia de acizi graşi nesaturaţi. Foloseşte o cantitate mică de ulei de măsline pentru prepararea mâncărurilor.

Cum se conservă uleiurile

Este necesară respectarea câtorva reguli simple:
păstrează uleiurile la răcoare, ferite de lumină, în sticle bine închise, pentru a preveni oxidarea şi râncezirea;
pentru a evita apariţia compuşilor chimici nocivi, nu prăji uleiul la mai mult de 180°C, filtrează-l după utilizare şi schimbă-l după două prăjeli.

 


Sarea....leac pentru toate Pizza perfectă pentru familia ta Spaghetti cu scoici Saint Jacques 9 sfaturi de nutritie corecta! Cartoful Combinatii de alimente compatibile si incompatibile 10 mituri despre nutritie Este sanatos uleiul alimentar? Calciul si magneziul, minerale esentiale pentru organism Rolul fierului in organism Rolul alimentatiei in fitness - Aminoacizii Importanta apei in curele de slabire Metode care te ajuta sa fii mai energic pe timpul zilei!!! Painea Alimentatia pe grupe sangvine Glucide Acneea nu e doar o boala a adolescentei Cura de slabit in numai 13 zile Regimul Okinawa Cafeaua!! Bananele-elixirul tineretii Ortorexia (obsesia) pentru alimentatia sanatoasa Importanta calciului! Caracteristicile marului Mierea si proprietatile sale Cocktail cu Pepene Verde Pepenele galben Totul despre soia Gulia!!! Morcovul!! Efectele scortisoarei!!! Varza-medicament miraculos! Dieta de iarna-ketogenica Efectele cepei!!! Usturoiul in viata noastra!!! Alimente sanatoase pentru a dormi mai bine Caracteristicile oului!! Avantajele ciocolatei!!! Dieta de ingrasare Cinci mituri populare despre nutritie, demontate Carbohidrati Componentele energizantelor!!! Ce sunt fibrele? Rolul vitaminelor in viata de zi cu zi!!! Lipidele Sarea iodata Miracolul Ceaiului verde!!! Proteinele Bulimia Importanta apei in viata noastra!!! Cerealele integrale pentru sanatatea dumneavoastra Dieta cu lamai Trucuri si sfaturi practice Dieta in cuplu Beauty Drinks - bauturi hipocalorice Diete pentru vara - scapa rapid de kilograme Alimentatia si sanatatea Prepararea salatelor (II) Prepararea salatelor (I)

Oferta speciala

Almette Smantana 150g ...

Pret: 6.8 Lei

Oferta speciala

Neumarkt 0.5l ...

Pret: 2.2 Lei

Oferta Speciala

Banane 1kg ...

Pret: 6.8 Lei

Oferta Speciala

7 Days Max Ciocolata 90g ...

Pret: 2.5 Lei